Privacy Notice

ASTRO GS SHOP SDN BHD
PRIVACY NOTICE 


ASTRO GS SHOP SDN BHD - PRIVACY NOTICE

The Personal Data Protection Act 2010 (“the Act”) was introduced by the Government of Malaysia to regulate the processing of personal data in respect of commercial transactions. The Act, which generally applies to all companies and firms that are established in Malaysia, requires us to inform you of your rights in respect of your personal data that is being processed (or that is to be collected and further processed by us) and to also notify you of, among others, the purposes for the data processing. The Act also requires us to obtain your consent to the processing of your personal data.

(A) NOTICE AND CHOICE
Your personal data and other information that identifies you as an individual (such as your name, postal address, e-mail address and telephone number) as defined in the Act, including sensitive personal data (collectively, “Personal Data”) which you provide in your application to be registered as a customer of ASTRO GS SHOP SDN BHD (1081077-X) which operates the home shopping business known as “Go Shop” (“AGSSB”), including any additional information which you may subsequently provide, may be used and processed by AGSSB for the following purposes (collectively “Purposes”) :
a) to assess and process your request for the purchase of and/or subscription to our products and/or services; b) to register you as a customer of AGSSB; c) to assess your application to register for the use of AGSSB’s home shopping platform including without limitation, AGSSB’s TV channel(s),online shopping platform www.goshop.com.my (“Site”), m.goshop.com.my (mobile site/ mobile website) and/or any mobile applications/mobile interfaces applications/ apps and the services provided by AGSSB (collectively “Home Shopping Platform”);
d) to communicate with you, including to respond to your inquiries and/or requests;
e) to provide services to you;
f) to process your application, orders and payment transactions, administering, facilitating, processing and/or dealing in any transactions or activities carried out by you on the Site or through the Home Shopping Platform. This includes processing your application, orders and payment transactions; implementing transactions and the supply of products and/or services to you that you have requested. Without limiting the generality of the foregoing, should you make a purchase to be delivered to a third party recipient, you consent to us disclosing personal data that identifies you, to the said third party recipient (such as but not limited to your name). Further, you acknowledge and agree that delivery of your purchase could involve disclosure of certain personal data about you to bring about delivery of the same such as your name and contact details, which may be disclosed on the cover of the parcel, on an envelope or a delivery related document, as the case may be, which could be seen by third parties who view such parcel, envelope or said document;
g) to implement transactions and the supply of the products and/or services to you;
h) to carry out internal investigations, compliance, audit or security purposes including, without limitation, crime detection, prevention and prosecution;
i) to conduct market surveys and trend analysis;
j) to provide you with information on products and services of AGSSB, and/or Astro Malaysia Group and/or our business partners;
k) to perform other legitimate business activities of AGSSB;
l) to plan and implement any corporate transactions or proposals;
m) to implement and maintain our information technology systems, including to store and process Personal Data in computer databases and servers located within and outside Malaysia n) where AGSSB considers that such use or disclosure of Personal Data is necessary to protect its interests, including to respond to any claims or legal process;
o) for purposes of compliance with any applicable laws, regulations, court order or order of any regulatory body to which we are subject;
p) for such other purposes which support and/or assist with the operation, administration, development or enhancement of AGSSB’s business, including that which may be contained in any terms and conditions applicable the Home Shopping Platform; and
q) if relevant, for other purposes which are incidental and/or associated with any of the above.

(B) DISCLOSURE AND TRANSFER
(i) We may disclose your Personal Data to any one or more of the following classes of third parties:
a) our related corporations and business partners,
b) our licensees, consultants, advisors, contractors and service providers;
c) persons authorized by you;
d) any actual or proposed assignee or transferee of the business of AGSSB; and
e) any other person to whom such disclosure is required by law or regulatory requirement or pursuant to a court order,
notwithstanding that any such persons may be within or outside Malaysia, for (i) any of the above Purposes; or (ii) any other purpose for which your Personal Data was to be disclosed at the time of its collection, or a purpose directly related to any such purpose.

(ii) Provision of third party personal data
Should you provide AGSSB with personal data of individual(s) other than yourself, you represent and warrant to AGSSB and you hereby confirm that :
(a) prior to disclosing such personal data to us, you would have and had obtained consent from the individuals whose personal data are being disclosed to us, to:
(i) permit you to disclose the individuals’ personal data to AGSSB for the Purposes; and
(ii) permit AGSSB to collect, use, disclose and/or process the individuals’ personal data for the Purposes, as set out in paragraphs (A) above;
(b) any personal data of individuals that you disclose to us is accurate; and
(c) you are validly acting on behalf of such individuals and that you have the authority of such individuals to provide their personal data to AGSSB and for AGSSB to collect, use, disclose and process such personal data for the Purposes.

(iii) Transfer of personal data
Your Personal Data may also be transferred to locations outside Malaysia and stored in any server located in Malaysia or outside Malaysia, for any of the Purposes as stated in this Privacy Notice.

(C) RETENTION
AGSSB maintains your Personal Data in our business records while you remain a customer or user of any of our products and/or services or a user of the Home Shopping Platform. We also maintain your Personal Data for a period of time after you are no longer a customer or user of any of our products and/or services or a user of the Home Shopping Platform if the Personal Data is necessary for any of the Purposes for which the Personal Data was collected or to fulfil legal requirements.

(D) SECURITY
We respect your privacy and take seriously the trust you place in us, and we follow strict guidelines for protecting the security of your Personal Data. We utilize appropriate policies and procedures to safeguard the Personal Data collected, to maintain data accuracy, to ensure appropriate use of the Personal Data and to prevent unauthorized access or disclosure of the same.

(E) CONSENT
In order to process your Personal Data, your consent is required. If you do not consent to the processing of your Personal Data, we may not be able to process your Personal Data for any of the above Purposes and we will not be able to approve your application to be a registered customer of AGSSB. However, where you have provided your Personal Data to us and registered yourself as AGSSB’s customer, you shall be deemed to have consented to providing your Personal Data to us.

Where a copy of this Privacy Notice is dispatched to you, if we do not hear from you within fourteen (14) days from the date of dispatch of this Privacy Notice to you, we shall presume that you have approved and consented to the collection, handling and processing of your Personal Data in accordance with and in the manner as set out in this Privacy Notice, including for us to contact you for purposes of marketing our products and services. However, you may at any point choose to limit or withdraw your consent to our processing of your personal data at any time by contacting our call center whose contact details are as set out below.

(F) ACCESS, CORRECTIONS, INQUIRIES, COMPLAINTS
As accorded by the Act, you have the right to request access and correction to the Personal Data which we hold about you. In general and subject to certain exemptions, you are entitled to request access to your Personal Data, including for copies of the same, for which we may impose upon you the payment of a prescribed fee.

You may at any time hereafter make inquiries, complaints and request for access to, or correction of, your Personal Data or limit the processing of your Personal Data by via registered post or email to the address as set out below.

Astro GS Shop Sdn Bhd
c/o Personal Data Protection Officer
Astro Malaysia Group
Peti Surat 10148
50710 Kuala Lumpur.

Email address: pdpo@astro.com.my Telephone number (Gen Line): 03 9543 3838

You may limit the processing of your Personal Data in the manner as follows. In relation to any advertising and marketing activities which AGSSB may carry out in future, you may exercise your opt-out rights by requesting AGSSB by written notice (in accordance with the following paragraph) not to process your Personal Data for any of the following: (i) advertising or marketing via phone any product or service of AGSSB or those of our related corporations and/or our business partners, (ii) sending to you via post any advertising or marketing material relating to any product or service of AGSSB or those of our related corporations and/or our business partners; (iii) sending to you via email or SMS any advertising or marketing material relating to any product or service of AGSSB or those of our related corporations and/or our business partners, or (iv) communicating to you by whatever means any advertising or marketing material of AGSSB or those of our related corporations and/or our business partners.

This Privacy Notice may be amended at any time from time to time. Any amendment to this Privacy Notice shall be published or posted on the Home Shopping Platform and/or communicated to you by such means as we deem fit. Your continued usage of any of our products and/or services or on the Home Shopping Platform shall be deemed to be your agreement to the said amendment of this Privacy Notice.

*****
(Version: V4.30Apr2017)



ASTRO GS SHOP SDN BHD
NOTIS PRIVASI 


Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”) telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan Malaysia untuk mengawal selia pemprosesan Data Peribadi dalam transaksi komersil. Akta ini, yang tertakluk kepada semua syarikat dan firma yang diperbadankan di Malaysia, memerlukan kami untuk memaklumkan anda mengenai hak anda dari segi pemprosesan data peribadi anda yang sedang diproses (atau mengumpul Data Peribadi anda untuk diproses lanjut) dan juga untuk memaklumkan anda, di antara lain, bagi tujuan pemprosesan data. Di bawah akta ini kami juga perlu mendapatkan persetujuan anda bagi tujuan pemprosesan Data Peribadi anda.

(A) NOTIS DAN PILIHAN
Data peribadi anda dan maklumat lain yang mengenalpasti anda sebagai individu (seperti nama, alamat pos, alamat e-mel dan nombor telefon) sepertimana ditakrifkan dalam Akta, termasuk data peribadi sensitif (secara kolektif, “Data Peribadi”) yang diberikan oleh anda di dalam permohonan anda untuk berdaftar sebagai pelanggan ASTRO GS SHOP SDN BHD (1081077-X)(“AGSSB”), termasuk sebarang maklumat tambahan yang mungkin diberikan oleh anda; boleh digunakan dan diproses oleh AGSSB bagi tujuan berikut (secara kolektif “Tujuan”)-:-
a) mengakses dan memproses permohonan anda untuk membeli dan/atau melanggan produk dan/atau perkhidmatan kami;
b) mendaftarkan anda sebagai pelanggan AGSSB;
c) mengakses permohonan anda untuk menggunakan platform pembelian dari rumah AGSSB termasuk tanpa limitasi, saluran TV AGSSB, platform e-dagang www.goshop.com.my (“Tapak”), m.goshop.com.my (laman web mudah alih) dan/atau lain-lain aplikasi mudah alih/ aplikasi interface mudah alih/ app dan perkhidmatan yang disediakan oleh AGSSB (secara kolektif “Platform Pembelian Dari Rumah”);
d) berkomunikasi dengan anda, termasuk menjawab pertanyaan dan/atau permintaan;
e) memberikan perkhidmatan kepada anda;
f) memproses permohonan anda, transaksi tempahan dan pembayaran, mentadbir, memudahkan, memproses dan/atau berurusan di dalam transaksi dan aktiviti yang dijalankan oleh anda pada Tapak atau melalui Platform Pembelian Dari Rumah. Ini termasuk memproses permohonan anda, transaksi tempahan dan pembayaran; melaksanakan transaksi dan membekalkan produk dan/atau perkhidmatan kepada anda seperti diminta oleh anda. Tanpa menghadkan kepada perkara tersebut di atas, sekiranya anda melakukan pembelian untuk dihantar kepada pihak ketiga, anda membenarkan kami mendedahkan Data Peribadi yang mengenalpasti anda kepada pihak ketiga tersebut (seperti tetapi tidak terhad kepada nama anda). Tambahan lagi, anda mengakui dan bersetuju bahawa penghantaran pembelian anda berkemungkinan melibatkan pendedahan sebahagian Data Peribadi anda seperti nama dan butiran kenalan, yang mungkin dipaparkan pada bungkusan, sampul surat atau dokumen yang terlibat di dalam penghantaran, seperti mana yang berkenaan, yang mungkin boleh dilihat oleh pihak ketiga yang menerima bungkusan, sampul surat atau dokumen berkenaan;
g) membolehkan transaksi dan penghantaran produk dan/atau perkhidmatan kepada anda;
h) penyiasatan dalaman, pematuhan, audit atau tujuan keselamatan termasuk, tanpa limitasi, pengesahan jenayah, pencegahan dan pendakwaan;
i) tinjauan pemasaran dan analisa trend; j) memberikan anda maklumat mengenai produk dan perkhidmatan AGSSB; dan/atau Astro Malaysia Group dan/atau rakan kongsi perniagaan kami.
k) aktiviti perniagaan sah lain yang dijalankan oleh AGSSB;
l) merancang dan melaksanakan sebarang transaksi atau cadangan korporat;
m) melaksanakan dan mengekalkan sistem teknologi maklumat kami, termasuk untuk menyimpan dan memproses Data Peribadi di dalam pangkalan data komputer dan penghidang fail (‘server’) berlokasi di dalam dan di luar Malaysia;
n) di mana AGSSB mempertimbangkan penggunaan atau pendedahan Data Peribadi adalah perlu untuk memelihara kepentingannya, termasuk memberikan maklumbalas terhadap sebarang tuntutan atau proses perundangan;
o) bagi tujuan pematuhan kepada sebarang undang-undang, peraturan, perintah mahkamah atau perintah dari mana-mana badan kawalselia yang berkenaan;
p) bagi tujuan lain yang menyokong/membantu dalam operasi, pentadbiran, pembangunan atau peningkatan periagaan AGSSB, termasuk yang terkandung di dalam terma dan syarat Platform Pembelian Dari Rumah; dan
q) di mana berkaitan, bagi tujuan lain yang bersampingan dan/atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas.

(B) PENDEDAHAN DAN PEMINDAHAN
(i) Data Peribadi anda mungkin didedahkan kepada satu atau lebih pihak atau kelas berikut:
a) Rakan perniagaan atau perbadanan berkaitan kami,
b) Pemegang lesen, konsultan, penasihat, kontraktor dan pemberi perkhidmatan kami;
c) Individu yang diberikan kuasa oleh anda;
d) Sebarang pemegang serah hak atau penerima pindahan kepada perniagaan AGSSB; dan
e) Pihak lain berkaitan di mana pendedahan adalah perlu dari segi undang-undang atau keperluan kawalselia atau berikutan perintah mahkamah,walaupun individu berkenaan berada di dalam atau di luar Malaysia, untuk (i) sebarang Tujuan di atas; atau (ii) sebarang tujuan lain di mana Data Peribadi anda didedahkan sewaktu pengumpulan, atau tujuan yang secara langsung berkait dengan tujuan tersebut.

(ii) Peruntukan Data Peribadi Pihak Ketiga
Sekiranya anda membekalkan AGSSB dengan Data Peribadi individu selain diri anda, anda mewakili dan memberi kebenaran kepada AGSSB dan anda mengesahkan bahawa:
(a) sebelum mendedahkan Data Peribadi berkenaan kepada kami, anda telah mendapatkan kebenaran daripada individu berkenaan di mana Data Peribadi telah didedahkan kepada kami untuk:
(i) membenarkan anda mendedahkan Data Peribadi individu kepada AGSSB untuk Tujuan; dan
(ii) membenarkan AGSSB untuk mengumpul, menggunakan, mendedahkan dan/atau memproses Data Peribadi individu untuk Tujuan, seperti dinyatakan di perenggan (A) di atas;
(b) sebarang Data Peribadi individu yang anda dedahkan kepada kami adalah tepat; dan
(c) anda dengan sah bertindak mewakili individu berkenaan dan anda berhak ke atas individu berkenaan untuk mengemukakan Data Peribadi mereka kepada AGSSB dan membenarkan AGSSB mengumpul, menggunakan, mendedahkan dan memproses Data Individu berkenaan untuk Tujuan yang dinyatakan di perenggan (A) di atas.

(iii) Pemindahan Data Peribadi
Data Peribadi anda boleh juga dipindahkan ke lokasi di luar Malaysia dan disimpan di dalam penghidang fail (‘server’) yang berlokasi di dalam atau di luar Malaysia, bagi sebarang Tujuan yang dinyatakan di dalam Notis Privasi ini.

(C) PENGEKALAN
AGSSB mengekalkan Data Peribadi anda dalam rekod perniagaan kami untuk suatu tempoh setelah anda tidak lagi menjadi pelanggan kami atau menggunakan mana-mana produk dan/atau perkhidmatan atau pengguna Platform Pembelian Dari Rumah sekiranya Data Peribadi tersebut diperlukan bagi Tujuan di mana Data Peribadi tersebut dikumpul atau untuk memenuhi keperluan undang-undang.

(D) KESELAMATAN
Kami menghormati privasi anda dan mengambil serious akan kepercayaan yang diberikan anda kepada kami, dan kami mematuhi sepenuhnya garispanduan untuk melindungi keselamatan Data Peribadi anda. Kami menggunapakai polisi dan prosedur untuk memelihara keselamatan Data Peribadi yang telah dikumpul, untuk mengekalkan ketepatan data, untuk memastikan penggunaan Data Peribadi dan untuk menghalang akses atau pendedahan maklumat yang tidak dibenarkan.

(E) PERSETUJUAN
Persetujuan anda adalah perlu untuk membolehkan pemprosesan Data Peribadi anda. Sekiranya anda tidak memberikan persetujuan anda untuk pemprosesan Data Peribadi anda, kami tidak boleh memproses Data Peribadi anda bagi mana-mana Tujuan yang tersebut di atas dan kami tidak dapat meluluskan permohonan anda sebagai pelanggan berdaftar dengan AGSSB. Walaubagaimanapun, di mana anda telah memberikan Data Peribadi anda kepada kami dan telah berdaftar sebagai pelanggan AGSSB, anda bersetuju bahawa anda telah memberikan persetujuan anda untuk memberikan Data Peribadi anda kepada kami.
Di mana salinan Notis Privasi ini telah dihantar kepada anda, sekiranya kami tidak mendapat maklumbalas daripada anda dalam tempoh empat belas(14) hari dari tarikh penghantaran Notis Privasi ini kepada anda, kami akan maklum bahawa anda meluluskan dan membenarkan pengumpulan, pengendalian dan pemprosesan Data Peribada anda selaras dengan kandungan Notis Privasi ini, termasuk untuk membolehkan kami menghubungi anda bagi tujuan pemasaran produk dan perkhidmatan kami. Anda boleh, pada mana-mana waktu, memilih untuk menghadkan atau menarik kembali persetujuan anda untuk pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami dengan menghubungi pusat panggilan kami di mana maklumat lanjut tertera di bawah.

(F) AKSES, PEMBETULAN, PERTANYAAN DAN ADUAN
Sepertimana tersebut di dalam Akta, anda mempunyai hak untuk mendapatkan akses dan membuat pembetulan kepada Data Peribadi yang dipegang oleh kami mengenai anda. Secara am dan tertakluk kepada pengecualian tertentu, anda boleh mengakses Data Peribadi anda, termasuk salinan, yang mana kami boleh mengenakan bayaran yang tertentu untuk tujuan tersebut.

Anda boleh pada sebarang waktu membuat pertanyaan, aduan dan memohon untuk akses, atau membuat pembetulan kepada, Data Peribadi anda atau menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda melalui pos berdaftar atau e-mel kepada alamat berikut:

Astro GS Shop Sdn Bhd
u/p: Personal Data Protection Officer
Astro Malaysia Group
Peti Surat 10148
50710 Kuala Lumpur.
Alamat e-mel: pdpo@astro.com.my
Nomber Telefon (Talian Umum): 03 9543 3838

Anda boleh menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda seperti berikut. Di mana berkaitan sebarang aktiviti pemasaran dan pengiklanan yang dijalankan oleh AGSSB pada masa hadapan, anda boleh membuat permohonan untuk dikeluarkan kepada AGSSB melalui notis bertulis (berikutan perenggan berikut) untuk tidak memproses Data Peribadi anda bagi sebarang perkara berikut: (i) pengiklanan atau pemasaran melalui telefon produk atau perkhidmatan AGSSB atau rakan perniagaan dan/atau perbadanan berkaitan, (ii) menghantar kepada anda melalui pos atau e-mel bahan pemasaran atau pengiklanan berkaitan sebarang produk atau perkhidmatan AGSSB atau rakan perniagaan dan/atau perbadanan berkaitan; (iii) menghantar kepada anda melalui e-mel atau SMS sebarang bahan pemasaran atau pengiklanan berkaitan produk atau perkhidmatan AGSSB atau rakan perniagaan dan/atau perbadanan berkaitan, atau (iv) berkomunikasi kepada anda produk atau perkhidmatan AGSSB atau rakan perniagaan kami melalui mana-mana saluran pemasaran atau pengiklanan atau yang mana berkaitan dengan rakan perniagaan dan/atau perbadanan berkaitan.
Notis Privasi ini boleh dipinda dari masa ke semasa. Sebarang pindaan kepada Notis Privasi ini akan disiarkan atau diterbitkan di Platform Pembelian Dari Rumah dan/atau disampaikan kepada anda melalui saluran yang ditentukan kami. Penggunaan berterusan produk dan/atau perkhidmatan Platform Pembelian Dari Rumah oleh anda akan ditafsirkan sebagai persetujuan anda kepada pemindaan Notis Privasi yang tersebut di atas.

*****
(Version: V4.30Apr2017)
CLOSE
1 item added to wish list
Go to wishlist Keep shopping
Cart
(0)
Wish
(0)
Viewed
(0)
PREV NEXT
TOP
170816 Gomax Float 52x180